Sumi-e galerie

E-mail naar Martin Kleinsman

Links naar interessante sites

 

 

 

 

Bonsai galerie

Achtergronden Martin Kleinsman

Back home

 

 

 

 

Info
Mij naam is Martin Kleinsman en ben altijd al geïnteresseerd geweest in de cultuur van Japan. Films en boeken over vooral de Edo periode hebben mijn belangstelling voor bonsai en de Oosterse penseelkunst gewekt.


Matsu-e
De naam van de site is Matsu-e. Matsu staat voor grove den en e staat voor schilderij. De den is geschilderd volgens de Japanse sumi-e technieken in een windgestriemde bonsai stijl (fukinagashi). Hiermee is de verbinding tussen bonsai en de oosterse penseelkunst weergegeven.


Bonsai
In 1995 ben ik op kleine schaal met bonsai begonnen, om in 1999 lid te worden van de Bonsai Vereniging Overijssel. Tijdens de verenigingsavonden en de diverse workshops is mijn kennis over bonsai en de bomen op een hoger plan gekomen.

Uitspraak van een bonsai meester, Masahiko Kimura:
Als je geen exact doel voor ogen hebt, kun je geen bonsai creëren. Allereerst moet je weten hoe een boom zich ontwikkelt. Tot juli werk je aan een boom en in de herfst zie je de resultaten daarvan. De boom is eerlijk, die kan niet liegen. De creatie van een bonsai duurt verscheidene mensengeneraties; de eerste generatie geeft de boom zijn eerste onderwijs, de tweede neemt dat over en daarna de derde enzovoorts. Als je een bonsai onder je hoede neemt, dan weet je dat je hem ooit zult moeten doorgeven.

Sumi-e
In 2007 heb ik mijn eerste stappen gezet op het pad van de oosterse penseelkunst via een weekendworkshop bij Louise van Eenennaam. Mijn voorkeur gaat hierbij niet zozeer uit naar de Chinese versie (kleurrijk) maar meer naar de Japanse, die alleen gebruik maakt van zwarte inkt. Ook daarin zijn verschillende stijlen, maar ik heb in hoofdzaak gekozen voor de meditatieve versie, waarbij, na een ontspanningsoefening het penseel naar behoefte met verschillende grijstinten wordt gevuld en het schilderij in 1 keer, zonder correcties achteraf wordt geschilderd.
Deze stijl heeft de lange traditie van de oosterse kalligrafie als grondslag. De penseelstreken, die hierbij worden gebruikt, zijn de zelfde als voor sumi-e.
Het geeft een geweldige voldoening als de gevoelens en de energie via het penseel op de juiste manier overkomen op het rijstpapier.

Japans gezegde; Waar de penseelstreek ophoudt gaat de gedachte verder, waar de gedachte ophoudt gaat de energie verder.

Het mag duidelijk zijn dat hier veel, heel veel oefening bij komt kijken. Maar voor zowel sumi-e als bonsai geldt het principe van Shodo.

Shodo
Sho betekent schrijven (kalligrafie) en do betekent de weg.
Het beoefenen van Shodo is steeds een leerpad zonder einde, een eindeloze weg naar een scheppende wereld vol harmonie, schoonheid en tegelijkertijd een passie waar de weg het doel is en het doel de weg.

 

 

Vriendschap

Zen